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Russian law requires organizations to pay certain charges to cover their adverse
environmental impact. The Constitutional Court has analyzed the legal nature of the
environmental impact charges and has concluded that the payments are mandatory public
law payments for measures taken by the state to protect the environment and mitigate
the effects of economic activity, and therefore such payments are of a compensatory nature
rather than a tax (Ruling No. 284-O of Dec. 10, 2002).

One form of adverse environmental impact for which a charge is assessed is the disposal
of production and consumption waste. This environmental charge is to be paid quarterly
by the 20th day of each month after the end of a quarter (Federal Service for Environmental,
Technological and Atomic Inspection Decree No. 557 of June 8, 2006). The amount
of environmental charge to pay is determined on the basis of Government Resolution No. 632
of Aug. 28, 1992 and No. 344 of June 12, 2003.

Organizations and supervisory authorities have been locked in dispute for some time over
whether non-industrial organizations that lease office space in business centers and only
produce office and personal waste should pay this environmental charge.

Federal Law No. 89-FZ on production and consumption waste of June 24, 1998 (the "Waste
Law") defines the terms "production and consumption waste" and "waste disposal."
"Production and consumption waste" means the remains of raw materials, materials, semi-
finished materials, other items and products generated in the process of production or
consumption, and goods or products that have lost their consumer properties. "Waste
disposal" means storage or burial. In turn, "storage" means keeping the waste at facilities
designed to hold waste pending burial, while "burial" means isolation of waste that is not
suitable for further use in special disposal facilities to prevent harmful substances



contaminating the environment. Waste disposal facilities are specially equipped facilities
for disposal of waste, such as dumps, slag heaps, etc., whose construction requires a permit
and which must be entered in the state register of waste disposal facilities.

Therefore, in the sense of the Waste Law, waste disposal is a specialized activity, and the
environmental charge for waste disposal should be paid by specialized organizations engaged
in that activity. This approach was supported by the Supreme Arbitration Court in Ruling No.
14561/08 of March 17, 2009. Ruling No. 14561/08 has led arbitration courts almost uniformly
to declare unlawful the administrative prosecution of non-waste disposal organizations
for non-payment of the environmental charge for waste disposal.

However, the Supreme Court has taken a contrary view of who disposes of waste,
and therefore of who must pay the environmental charge. In Ruling No. 78-Vpr10-33 of Nov.
30, 2010, the Supreme Court followed Federal Service for Environmental, Technological
and Atomic Inspection Letter No. 14-07/6011 of Oct. 28, 2008, according to which the waste
disposer is either the owner of the waste (for example, an office tenant) or the person carrying
out storage or burial on the basis of an agreement on final disposal concluded with the owner
of the waste. Notably, the term "agreement on final disposal" is not found in the statutes,
although the Federal Service for Environmental, Technological and Atomic Inspection defined
it in its letter as "an agreement under which the counterparty undertakes to perform all
obligations with respect to waste disposal, calculation and payment of charges."

Therefore, on the one hand, the Waste Law clearly indicates that waste disposal is
a specialized activity, and thus the environmental charge should be paid by waste disposal
organizations, which is the approach supported by the Supreme Arbitration Court. On the
other hand, following the logic of the Federal Service for Environmental, Technological
and Atomic Inspection and the Supreme Court, in the absence of any agreement on final
disposal, the person responsible for disposing of the waste is the owner of the waste, who is
therefore obligated to calculate and pay the corresponding environmental charge. Since office
tenants do not, as a rule, enter into agreements on final disposal, it follows from the
reasoning of the Federal Service for Environmental, Technological and Atomic Inspection
and the Supreme Court that supervisory authorities may demand that office tenants, as
owners of their own waste, calculate and pay the environmental charge. In order to materially
reduce this risk and be able to defend their position in court, office tenants would be prudent
to ensure that their lease agreements provide for the landlord to assume title to waste
generated during the tenant's activities, and for the landlord to calculate and pay
the environmental charge with respect to such waste. Note, however, that under the Waste
Law a tenant may pass title to hazardous waste (Hazard Class I-IV) to a landlord only if
the landlord holds a license to collect, use, decontaminate, transport and dispose of Hazard
Class I-IV waste.

Of course, this legal regime may yet change, given that in October 2010 the administration
of environmental charges was transferred from the Federal Service for Environmental,
Technological and Atomic Inspection to the Federal Inspection Service for Natural Resources
Use. However, although the Federal Inspection Service for Natural Resources Use has yet
to publish any clarifications such as Federal Service for Environmental, Technological
and Atomic Inspection Letter No. 14-07/6011 of Oct. 28, 2008, there is no reason to believe
that the Federal Inspection Service for Natural Resources Use will take an approach that



materially differs from the one followed by the Federal Service for Environmental,
Technological and Atomic Inspection.
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